Behandling av Plantar fascitt

Trykkbølgebehandling kan være en effektiv behandling av plantar fascitt

Plantar fascitt | Vaulen Kiropraktorklinikk
Plantar fascitt | Vaulen Kiropraktorklinikk

Vi tilbyr kyndig behandling av plantar fascitt. Våre kiropraktorer har lang erfaring med å undersøke og behandle smerter under foten. Plantar fascitt rammer svært mange mellom 40 -50 år. Smerter under foten hos voksne skyldes ofte en irritasjon av bindevevet som går fra hælbenet og går frem mot tærne. Bindevevet under foten heter plantarfascien og er opphav til mye hælsmerter rundt om i landet. Når fascien under foten blir irritert heter det plantar fascitt. Denne lidelsen blir betraktet som en belastningsskade, hvor plantarfascien over lengre tid har påført hælbenet for stor belastning.

Årsaken til at noen har kroniske smerter under foten er flere. Typiske forklaringer er langvarig overbelastning som lange løpeturer eller gåturer og endring av treningsmengde og underlag. Symptomene er skarpe smerter under foten, spesielt når du reiser deg etter å ha sittet eller når du står opp fra sengen om morgenen. Utover dagen, i takt med økt bruk av foten, er det ikke uvanlig å oppleve en del verk under foten. Ved plantar fascitt har mange god effekt av å kombinere øvelser og Trykkbølgebehandling .

Det er viktig med behandling av ankel etter overtråkk

Akutte ankelskader og spesielt leddbåndskader i ankelen er den klart vanligste idrettsskaden. Skader relatert til ankelen er svært utbredt i lagidretter som håndball, fotball, basketball og volleyball, men sees også i idretter der hopping eller løping på ujevnt underlag er en sentral del av idretten.

Ankelleddet er et bevegelig ledd, som er bygget for å tåle mye belastning i varierte stillinger. Strukturer som muskler, leddbånd og leddkapsel er blant annet med på å skape stabilitet i ankelen og å sende viktig informasjon til hjernen om leddets stilling. Det siste punktet heter leddsans og er svært viktig med tanke på behandling og rehabilitering etter ankelskader.

Akutte leddbåndskader i ankelen er det samme som et overtråkk. Skademekanismen er som regel ved landing etter hopp, vendinger eller løp der man lander på utsiden av foten som vris innover. Dette gjelder 85 % av alle overtråkk. Resultatet er skade på leddbåndene som er på yttersiden av ankelen. Det vil være store variasjoner vedrørende graden av leddbåndskade, noen pasienter presenterer med små avrivninger mens andre presenterer med total avrivning av ett eller flere leddbånd. Ved svært kraftige overtråkk kan det i noen tilfeller være hensiktsmessig å ta røntgenbilder for å utelukke brudd.

Smerter under foten

Smerter under foten | Plantar fascitt | Vaulen Kiropraktorklinikk
Smerter under foten | Plantar fascitt | Vaulen Kiropraktorklinikk

Kiropraktoren Stavanger med lang erfaring med å undersøke og behandle smerter under foten, vil under den kliniske undersøkelsen vurdere graden av skaden og sette i gang tiltak for en riktig individuell tilpasset behandling. Skulle det være behov for røntgen eller MR vil kiropraktoren rekvirerer dette. Som tidligere nevnt har ankelen en viktig funksjon når det gjelder informasjon til hjernen om leddets stilling. Denne informasjonen om leddets stilling, heter leddsans, og vil etter et overtråkk være redusert. Det er derfor viktig å gjennomføre rehabiliteringen eller treningen som kiropraktoren har anbefalt for å kunne bygge opp både stabiliteten og leddsansen i ankelen.

Det finnes mange diagnoser for pasienter med fotsmerter. To typiske diagnoser som presenteres til kiropraktoren er Sever’s sykdom og plantar fascitt.

Severs sykdom rammer mange aktive barn

Sever’s sykdom er kroniske hælsmerter hos unge aktive barn. Årsaken er gjentatt overbelastning og økt muskulært drag på hælbenet. Resultatet er irritasjon av vekstsonen i hælen. Etter at diagnosen er stilt vil kiropraktoren blant annet spille en rolle i forhold til aktivitetsstyring.

Kiropraktoren i Stavanger med kompetanse på å utrede og behandle smerter under foten og behandler plantar fascitt ved å bruke varierte behandlingsteknikker i tillegg til å fokusere på egnede øvelser.