Hofte og Kne

Smerter i kne eller hofte?

Hoftesmerter og knesmerter vil ha stor påvirkning på din daglige aktivitet og generelle livskvalitet. Dette ser vi både hos de som er aktiv i sport eller de som ønsker å gå tur rundt Mosvannet. Mange unge fotballspillere plages av kroniske lyskesmerter. Her er det viktig å vite hvorfor de har vondt, slik at vi kan sette opp en effektiv og relevant behandlingsplan.

Start video

Behandling for

Hofte og kne plager

Smerter i hofte og kne oppstår av ulike årsaker, men kan fint deles inn i overbelastning eller akutte skader. Typiske årsaker til hoftesmerter er slimposebetennelse, hofteslitasje og generell stivhet i hoften.

Lyskesmerter er ofte relatert til muskelspenninger, med symptomer som skarpe smerter ved aktivitet og vedvarende ubehag etter trening. Kneproblemer viser seg typisk som smerter under eller etter fysisk aktivitet, ofte forårsaket av overbelastning.

Vaulen Kiropraktorklinikk legger stor vekt på å kunne tilby en helhetlig tilnærming til plager i hofte og kne. Grunnen til det er at tilstander i hofte og kne ofte er komplekse og trenger derfor et bredere perspektiv og en behandlingsplan som dekker både behandling av muskler og ledd, samt egnede øvelser.

Når det er nødvendig, kan kiropraktorer henvise til ytterligere undersøkelser som røntgen og MR.

Har du smerter i kne eller hofte? Hos Vaulen legger vi stor vekt på å kunne tilby en helhetlig tilnærming til plager i hofte og kne.

Hoftesmerter

Behandling av hoftesmerter

Våre kiropraktorer har lang erfaring med behandling av hoftesmerter. En kyndig undersøkelse er viktig for å oppnå gode resultater. Hoftesmerter er noe som plager veldig mange. For mange kan det være vanskelig å forklare hvor smertene er eller hvor de kommer fra. Dette ser vi er spesielt gjeldene når det kommer til smerter relatert til bekkenledd, hofte og lysk.

Det er liten tvil om at et stivt eller skjevt bekken vil påvirke både hofteleddet og nærliggende muskulatur og det vil også gjelde andre veien. En stiv hofte, vil blant annet føre til smerter i setemuskulaturen som igjen kan føre til et stivt bekken. Her har vi altså en rekke strukturer som skal fungere sammen og vil ofte gå litt inn i hverandre. Derfor er det så utrolig viktig å kunne se sammenheng mellom de ulike strukturene og hvilke innvirkninger de har på hverandre.

En svært vanlig tilstand vi utreder og behandler er bekkenlåsning. Dette er en tilstand der bekkenleddet er smertefullt og har redusert bevegelse. Symptomene av et låst bekken kan være lokale smerter i bekkenleddet, smerter i setemuskulaturen, ryggsmerter, hoftesmerter, lyskesmerter eller beinsmerter.

Hofteslitasje og trening

En vond og stiv hofte kan skyldes flere årsaker. I den eldre generasjonen er det ikke uvanlig med slitasje i hoften, som resulterer i redusert hoftebevegelse, bekkenleddsmerter, smerter i lår og setemuskulatur. Det er heller ikke uvanlig at knesmerter og lyskesmerter er symptomer på artrose i hoften. Våre terapeuter kan være med å redusere smerter og stivhet relatert til slitasje i hoften ved ulike behandlingsmetoder. I tillegg til behandling i klinikken vil det være anbefalt med relevante øvelser for hoften, noe vi gjerne bistår med.

Behandling av betennelse i hoften

Hos yngre hoftepasienter er det andre forklaringer på plagene. Som oftest er forklaringen muskelspenninger og nedsatt funksjon i hoften, mens noen ganger skyldes plagene strukturelle forandringer. Har en gått en stund med plagene kan det oppstå en slimposebetennelse, eller en trokanterbursitt. Hos oss kan kiropraktoren mer en bare rygg og har god kompetanse på behandling av slimposebetennelse i hofte. Det vil da være smertefullt å ligge på den siden og i det hele tatt vært vondt å belaste den foten. Mest vanlige strukturelle forandringer hos unge hoftepasienter er en innklemming eller impingement. En impingement i hoften kalles på fagsppråket femoroacetabular impingement (FAI), som igjen deles inn i to to typer, CAM eller Pincer deformitet. Typiske FAI  symptomer er blant annet smerter i fremre del av hoften, smerter i lysk og en generelt redusert bevegelighet.

Lyskesmerter kan som tidligere påpekt, stamme fra nærliggende strukturer. Men også her har vi tilstander som er direkte lokalisert i lyske området. Vanlige skader er lyskestrekk, kronisk lyskesmerter og idrettsbrokk.

En grundig undersøkelse er vesentlig for å kunne stille korrekt diagnose, egnet behandling og oppdatert rehabilitering. Ved enkelte anledninger vil det være hensiktsmessig å henvise til en radiologisk utredning for å bekrefte eller avkrefte diagnoser. På Vaulen Kiropraktorklinikk har vi lang erfaring med behandling av generelle hoftesmerter, hofteartrose, bekkenleddsmerter og lyskesmerter.

Lyskesmerter

Behandling av lyskesmerter I Stavanger

Lyskesmerter kan ha mange forklaringer. Årsaken til smertene kan være skade i selve lyske området eller det kan skyldes skade eller dysfunksjon i rygg, bekken og hofte. Svært mange som presenterer med vondt i lysken driver med en form for idrett. Noen opplever akutte smerter under aktivitet, mens andre tilbakevendende kroniske smerter i lysken.

Den vanligste årsaken til lyskesmerter har med belastning å gjøre, noe som er et fellestrekk med både akilles og patellar plager. Too much, too soon, too fast

Deler av behandlingen når det kommer til lyskesmerter består av aktiv rehabilitering, som deles inn i ulike faser. Den siste fasen kalles den idrettsspesifikke fasen og har som mål å få utøver tilbake til sin idrett. I denne fasen skal tidligere skadet vev utfordres og toleranse ytterligere økes. Det er særdelesviktig at denne fasen fullføres for ikke å ende opp med tilbakevendende lyskeplager. Som kiropraktor vil en i tillegg til rehabilitering, også undersøke og eventuelt behandle korsrygg, bekkenledd og muskler i hofte og lyske.

Som med alle andre diagnoser og plager er det vesentlig med en grundig undersøkelse for å finne ut av årsaken til smertene. Lyskesmerter kan deles inn i:

  • Adduktorrelaterte plager
  • Iliopsoasrelaterte plager
  • Inguinalrelaterte plager
  • Pubisrelaterte plager
  • Hofteleddrelaterte plager
  • Andre årsaker

Adduktor relatert lyskesmerter

Adduktor relatert lyskesmerter eller kronisk adduktor dysfunksjon, er helt klart det som er mest vanlig. Forekommer ofte som resultat av en rehabilitert eller neglisjert akutt lyskestrekk hvor pasienten har gått tilbake til idrettsaktivitet for tidlig.

De første symptomene er ofte lett diffuse smerter i lyske-regionen. Etter hvert som lidelsen gradvis blir mer kronisk og smertene mer uttalt, kan smertene stråle nedover på innsiden av låret og oppover mot skambenet. Smerten er ofte ledsaget av stivhet, spesielt om morgenen og i starten av en treningsøkt før utøveren blir varm. Når utøveren gradvis varmer opp, forsvinner stivheten, mens smertene kan tilta utover i økten.

Vaulen Kiropraktorklinikk benytter oppdatert kunnskap om behandling av adduktor relatert lyskesmerter, deriblant treningsteoriene til Professor i ortopedi Per Hølmich.

Pubis relaterte lyskesmerter

Stress reaksjon i os pubis ble tidligere kalt Osteitis pubis, en diagnose som ikke lenger blir brukt. Studier har vist en korrelasjon mellom lidelser i ryggen, bekkenleddene og hoftene og stress reaksjon i os pubis.

Tilstanden er hos idrettsutøvere nesten utelukkende en reaksjon på overbelastning. Veldig ofte en skade som vi ser hos løpere.  Symptomene er smerter lokalisert til nedre del av magen og innsiden av lårene under og en stund etter belastning. Symptomene øker gradvis med aktivitet og kan bli så vondt at det gjør løpetrening umulig. Smerten er vanligvis på en side, men kan være på begge. Kan ofte beskrive stikkende smerter under aktivitet.

Ved mistanke om pubis relatert lyskesmerter er det anbefalt med en MR sportsbekken, som kiropraktoren kan henvise til.  

Idrettsbrokk

Idrettsbrokk skyldes en belastningsskade i nedre del av buk muskulaturen, spesielt de nedre fibrene av internal oblique og bindevevet til transversus abdominis. Dette resulterer i svakhet eller ruptur i den bakre veggen av lyskekanalen. Symptomene er gradvis økende smerter i lyske-regionen. Smertene er tannpinelignende, verkende, og symptomene blir ofte værende en stund etter avsluttet aktivitet.

Det er betydelig forverring av smertene ved raske spurter og kraftige tilslag på ball. Etter hvert begynner smerter tidligere og tidligere under aktivitet, og til slutt kan det bli umulig å trene og delta i konkurranser. Det kan være vanskelig for pasienten å lokalisere smerten, og hvis plagene blir langvarige, kan det ofte utvikle seg sekundære smerter ved festene til adduktormuskler og rectus abdominis på os pubis.

Her er det anbefalt med konservativ behandling i 2-3 måneder før en eventuelt vurderer kirurgi. Kiropraktor med kompetanse på idrettsskader bistår med relevante øvelser og har mulighet til å henvise til kirurg ved behov.

Hofteledd relaterte lyskesmerter

Inneklemming i hoften også kalt femoroacetabular impingement syndrome (FAI), skyldes trange forhold i hoften. Nyere forskning peker på at FAI endringene i hoften starter under puberteten ofte i forbindelse med mye aktivitet. Pasienten presenterer med kroniske hoftesmerter uten kjent traume, mange år etter endt karriere.

Symptomene har gjerne også hemmet pasienten i daglige aktiviteter, og dette har fått dem til å søke behandling. Symptomene er ofte ledsaget av redusert bevegelighet i hoften eller smerter ved bevegelse. Her skal det i første omgang behandles konservativt, før en vurdere kirurgisk behandling.

Apofyseplager hos unge aktive utøvere

 Det er syv apofyser/vekstsoner på hver side av hofte og bekken som kan være roten til den unge aktives lyskesmerter. Skade på en eller flere av apofysene/vekstsonene i hofte og lysk er vanlig hos unge aktive utøvere i aldersgruppen 14 til 25. Stressreaksjoner og i verst fall avulsjoner av apofysene, er noe som skjer  på grunn av for stort drag i området over tid.

MR er en anbefalt undersøkelse ved mistanke om apofyseskade. Her er det helt nødvendig med belastningsstyring. Dette er ofte utøvere som ikke nødvendigvis trenger nye øvelser, men råd om å ta det med ro i en periode. 

Kiropraktorene på Vaulen Kiropraktorklinikk har behandlet mange idrettsutøvere og er godt kjent med problematikken rundt lyskesmerter, enten det er akutte smerter eller kroniske smerter. Ved behov kan vi henvise til andre spesialister, sykehus og til radiologisk undersøkelse.

Knesmerter

Øvelser er viktig for deg med knesmerter.

Vi har kompetanse på behandling av knesmerter. Våre kiropraktorer har lang erfaring med å utrede, behandle og rehabilitere smerter i kne. Knesmerter er noe som rammer svært mange i samfunnet av forskjellige grunner. Kneleddet utsettes for stor belastning i årenes løp. Kneet er derfor godt utrustet med brusk, menisker, leddbånd, korsbånd, slimposer, sener og muskler for å tåle den påkjenningen.

Det er flere årsaker til at du kan få vondt i kneet. Ved akutte smerter i kneet, kan smertene skyldes skade på menisken, korsbånd eller leddbånd. En kan da oppleve lokale smerter dypt i kneet, redusert bevegelse og hevelse. Smertelokasjon, størrelsen på hevelsen og bevegelsesinnskrenkingen vil variere ut i fra struktur og skadeomfang. Ved store traumer mot kneet er det ikke uvanlig å se at både menisk, korsbånd og leddbånd er skadet.

Knesmerter hos pasienter med artrose

Kroniske smerter i kneet er noe som plager både den yngre og eldre generasjonen. Hos den eldre generasjonen er kneleddsartrose eller slitasje i kneet en plage svært mange er berørt av. Når en har slitasje i kneet vil det være slitasjeforandringer på brusken og den ene eller begge meniskene. Hovedsymptomet er smerter i kneet, som ofte forverres av for mye eller for lite fysisk aktivitet. Stivhet i kneleddet oppstår gjerne etter mye ro og bedrer seg ved bevegelse. Etter hvert som slitasjen utvikler seg kan en oppleve smerter i hvile, som til slutt også går ut over nattesøvnen.

Behandling av kroniske knesmerter hos kiropraktoren på Vaulen Kiropraktorklinikk vil bestå av tiltak som bedrer kneets funksjon og redusere smerter. En stor del av behandlingen omfatter egnet kneøvelser som passer den enkelte pasient. Skulle slitasjeforandringene ha kommet så langt at en ikke responderer på behandlingen, vil kiropraktoren henvise for en ortopedisk vurdering.

Fremre knesmerter

Typiske kroniske kneplager hos de yngste er Sindig-Larsen sykdom og Schlatters sykdom. I begge tilfellene presenterer pasienten med fremre knesmerter som blir verre med aktivitet som krever mye av kne og lårmuskulatur. Ved Sindig-Larsen sykdom er smertene lokalisert i senen som går fra kneskålen og ned til leggbeinet, mens ved Schlatters sykdom er smertene lokalisert i leggbeinet, der hvor senen fester seg. Begge disse tilfellene kan forveksles med andre knelidelser og bør derfor utredes av en kiropraktor med spesialkompetanse på knesmerter.

Jumper’s knee

Også kalt hopperkne eller patellar tendinopati er smertene lokalisert i samme området som ved Sindig-Larsen sykdom, i senen under kneskålen. Det som skiller de to diagnosene er alder på pasient. For å være helt nøyaktig så er 80-95 % av smertene ved hopperkne i senen under kneskålen, mens resterende er over kneskålen. Dette er en overbelastningskade hvor smertene gradvis øker over tid. Smertene ved jumper’s knee fremprovoseres av trening generelt, men spesielt trening som stiller store krav til lår og kne.

Behandling av jumper’s knee tar ofte noe tid og det er derfor viktig at pasient forstår diagnosen. Det er forsket på flere ulike styrkeprogrammer med tanke på tendinopati, men det er spesielt to programmer som skiller seg ut. Hvilket av de programmene som passer til den enkelte pasient er noe som blir kartlagt under konsultasjonen. Det vil også være hensiktsmessig med en undersøkelse av andre ledd og muskler som påvirker knefunksjonen. Hofte og ankel undersøkelse vil da være en naturlig del av en helhetlig undersøkelse på en pasient som kommer inn med jumper’s knee

Pasienter med kroniske seneplager i kneet, kan ofte respondere bra på trykkbølgebehandling. En kombinasjon av relevante øvelser og trykkbølgebehandling har vist seg å ha god effekt på tilstander som Jumpers knee og Runners knee.

Patellofemoralt smertesyndrom

Er karakterisert av diffuse smerter rundt kneskålen. Årsaken til denne tilstanden er sammensatte, men trolig skyldes smertene et ugunstig muskulært drag i kneskålen. Underliggende årsaker et ugunstig og ubalansert drag i kneskålen kan skyldes feilfunksjon av muskler og ledd i korsrygg, bekken, hofte eller ankel. Ved behandling av fremre knesmerter er det derfor viktig med en helhetlig tilnærming for et effektivt resultat.  

Løperkne

Andre vanlige plager er løperkne eller runner’s knee og patellofemoralt smertesyndrom. Løperkne starter ofte i forbindelse med endringer i treningsmengde, hyppighet eller intensitet. Andre faktorer som kan spille en rolle ved denne tilstanden er nedsatt bevegelse i korsrygg, bekken og hofter, samt muskelspenninger og muskelsvakhet i hoftepartiet.

Ved løperkne oppstår det en økt spenning i bindevevet, iliotibialbåndet, som resulterer i økt friksjon ved kneet. Økt friksjon over tid kan resultere i at slimposen i området blir irritert og en ender da opp med en smertefull slimposebetennelse.

Behandling av pasienter med løperkne er sammensatt. Behandlingen består av belastningsstyring, leddbehandling, muskelterapi og sist men ikke minst, egentrening. Her på Vaulen Kiropraktorklinikk har vi stort fokus på den idrettsspesifikke rehabiliteringen, der målet er  å opparbeide seg en muskulær balanse med økt toleranse. 

Svært mange som har vondt i kneet vil ha stor nytte av en undersøkelse og behandling. For å finne årsaken til dine plager , slik at egnet behandling kan iverksettes, er det vesentlig med en grundig undersøkelse. Kiropraktoren ved Vaulen Kiropraktorklinikk har spesialkompetanse på utredning og behandling av kneplager. 

Ved behov kan kiropraktoren henvise til radiologisk vurdering, andre spesialister og sykehus. For noen vil behandlingen av knesmertene bestå av råd i forhold til tilpasning av aktivitet eller gjennomgang og oppfølging av treningsprogram. For andre vil det være viktig å anvende direkte behandlingsteknikker, deriblant trykkbølgebehandling.

Foruten spesifikke tiltak mot det smertefulle kneet, vil det være hensiktsmessig å undersøke og behandle mulig feilbelastning i bekken, hofte og ankel, som kan være en underliggende årsaken til at kneplagene har oppstått.