Lyskesmerter | Lyskestrekk

Vanlig idrettsskade

Lyskesmerter

Lyskesmerter kan ha mange forklaringer. Årsaken til smertene kan være skade i selve lyske området eller det kan skyldes skade eller dysfunksjon i rygg, bekken og hofte. Svært mange som presenterer med vondt i lysken driver med en form for idrett. Noen opplever akutte smerter under aktivitet, mens andre tilbakevendende kroniske smerter i lysken.

Som med alle andre diagnoser og plager er det vesentlig med en grundig undersøkelse for å finne ut av årsaken til smertene. Her er noen årsaker til kroniske smerter i lysken.

Lyskesmerter | Lyskestrekk | Vaulen Kiropraktorklinikk
Lyskesmerter | Lyskestrekk | Vaulen Kiropraktorklinikk

Kronisk adduktor dysfunksjon ser man ofte som resultat av en rehabilitert eller neglisjert akutt lyskestrekk hvor pasienten har gått tilbake til idrettsaktivitet for tidlig. De første symptomene er ofte lett diffuse smerter i lyske-regionen. Etter hvert som lidelsen gradvis blir mer kronisk og smertene mer uttalt, kan smertene stråle nedover på innsiden av låret og oppover mot skambenet. Smerten er ofte ledsaget av stivhet, spesielt om morgenen og i starten av en treningsøkt før utøveren blir varm. Når utøveren gradvis varmer opp, forsvinner stivheten, mens smertene kan tilta utover i økten.

Stress reaksjon i os pubis ble tidligere kalt Osteitis pubis, en diagnose som ikke lenger blir brukt. Studier har vist en korrelasjon mellom lidelser i ryggen, bekkenleddene og hoftene og stress reaksjon i os pubis. Tilstanden er hos idrettsutøvere nesten utelukkende en reaksjon på overbelastning. Symptomene er smerter lokalisert til nedre del av magen og innsiden av lårene under og en stund etter belastning. Symptomene øker gradvis med aktivitet og kan bli så vondt at det gjør løpetrening umulig. Smerten er vanligvis på en side, men kan være på begge.

Idrettsbrokk

Idrettsbrokk skyldes en belastningsskade i nedre del av buk muskulaturen, spesielt de nedre fibrene av internal oblique og bindevevet til transversus abdominis. Dette resulterer i svakhet eller ruptur i den bakre veggen av lyskekanalen. Symptomene er gradvis økende smerter i lyske-regionen. Smertene er tannpinelignende, verkende, og symptomene blir ofte værende en stund etter avsluttet aktivitet. Det er betydelig forverring av smertene ved raske spurter og kraftige tilslag på ball. Etter hvert begynner smerter tidligere og tidligere under aktivitet, og til slutt kan det bli umulig å trene og delta i konkurranser. Det kan være vanskelig for pasienten å lokalisere smerten, og hvis plagene blir langvarige, kan det ofte utvikle seg sekundære smerter ved festene til adduktormuskler og rectus abdominis på os pubis.

Inneklemming i hoften også kalt femoroacetabular impingement syndrome (FAI), skyldes trange forhold i hoften. Pasienten presenterer med kroniske hoftesmerter uten kjent traume, mange år etter endt karriere. Symptomene har gjerne også hemmet pasienten i daglige aktiviteter, og dette har fått dem til å søke behandling. Symptomene er ofte ledsaget av redusert bevegelighet i hoften eller smerter ved bevegelse.

Kiropraktorene på Vaulen Kiropraktorklinikk har behandlet mange idrettsutøvere og er godt kjent med problematikken rundt lyskesmerter, enten det er akutte smerter eller kroniske smerter. Ved behov kan kiropraktoren henvise til andre spesialister, sykehus og til radiologisk undersøkelse.